HHHS X 2009: Högsbo Highlanders frälste hemmapubliken

Man kan drista sig att säga att det blev bättre med tiden. Allt från strulet inför till en lyckad spelhelg och att själva spelet tog sig ju närmare upplösningen vi kom. Mästarna Högsbo Highlanders spelade till exempel alla gruppspelsmatcher lika medans slutspelet sedan, med ett stort undantag nämligen Fritsla HK i semin, gick som en dans. Finalen mot Johanneberg Ninjas bestående av ett gäng studenter ursprungligen från runtom i landet blev till ett stort 14-4 antiklimax till hemmalagets fördel. Highlanders gick snabbt upp till först 3-0 via Oscar Räihäs hattrick placerade längs stolprötterna och sedan 5-0 innan Ninjas lyckades spräcka Martin Jellbacks nolla.
Bronsmatchen kom att stå mellan nämnda Fritsla HK och Oxie LK från Malmö i en match som var mer av en sådan än finalen. Lucas Hedberg var den som satte matchvinnande 4-3 i en match som slutade 5-3 till västgötarna.

Antal spelare ca. 70
Mästarna Högsbo Highlanders
Martin Jellback
Stefan Carlsson
Tim Thysell
Oskar Räihä
Linus Lungberg
Sara Alavik
Oscar Alsing(Första dagen)
Finalisterna Johanneberg Ninjas
Anders Lundström
Martin Lindahl
Robin Rodstedt
Kristoffer Rodstedt
Simon Olin
Johan Hillergren
Treorna Fritsla HK
Mikael Atse
Lucas Hedberg
Fredrik Fallqvist
Pontus Jambrén
Patrik Lundin
Rasmus Bäckerhall
Viktor Johnsson
#8 var?
Utmärkelser:
Bäste Spelare: Tim Thysell
Bästa målvakt: Anders Lundström
Finalens Bäste: Oskar Räihä
Bästa tröjor: Johanneberg Ninjas
Prestationer
Poängkung: Tim Thysell
Målkung: Tim Thysell
Assistkung: Tim Thysell
Fyrorna Oxie LK
Christoffer Mårdklint
Adam Olofsson
Simon Olofsson
Sebastian Malmborg
Andreas Magnusson
#55
#14

Spelet på lördagen kom igång nästan en kvart sent men det visade sig inte göra något på grund av de väl tilltagna 35 minuterna per 2×10 match. Semifinalerna och medaljmatcherna spelades för övrigt sedan över 2×12 minuter.

Först ut var Briljant Special Bandy mot Oxie och denna tajta seger med 6-5 för frölundakillarna visade sig i slutändan ge den tvivelaktiga lyckan att få möta Högsbo Highlanders redan i kvartsfinal.(1-11, Mercy)
I andra gruppen ledde å andra sidan Fritsla seger över StreetCats Göteborg att de förstnämnda kom att träffa på Highlanders redan i semi, trots att de vann sin grupp. Segrar är inte alltid lyckosamma i slutändan, det enda man kan hoppas på är att de oftast är det.
Man ska dock inte tro att allt blev helt skevt pga Highlanders kraftigt stegrande form under turneringen då de slutliga tvåorna Johanneberg Ninjas vann alla fem matcher upp till finalen, i tur och ordning över Åby SHC(10-0, Mercy), Oxie(8-6), Briljant(8-3), Split HC(8-2) och Oxie igen i semin(8-7).

Mästarlaget bestod av Stefan Carlsson som i denna tionde upplaga blev först till just tio spelade turneringar, Tim Thysell som tog sitt femte guld på fem försök och som kanske för första gången någonsin använde hockeyklubba, andra Högsbokämpar och unga veteraner som Linus Lungberg, Oskar Alsing och målvakten Martin Jellback. Spetsande importer i laget var turneringens enda tjej Sara Alavik och Oskar Räihä.

Finalisterna Johanneberg Ninjas bestod av ett gäng framtida Tekniska Fysiker från Chalmers och egentligen från runt om i landet. Någon från Handels och en free agentbrorsa från Jönköping. Dom hade en jämnt bra offensiv och de brister som fanns i defensiven avhjälpte målisen Lundström oftast bra.

Treorna Fritsla HK är västgötar från just Fritsla någon mil utanför Borås. Det är en riktig förening med en häftig hemsida (Fritslahk.com) väl värd att besöka. De kom till HHHS 2009 med ett jämnt och välorganiserat lag spetsat med en halvt gigantisk målvakt i Mikael Atse samt en tvåvägsspelare av högsta snitt i Pontus Jambrén. De vann sin grupp och var sedan konkurrenskraftiga genom hela slutspelet.

Domare var på ett mycket bra sätt dessutom, Henrik Lindström.

Utmärkelser

Då var det äntligen klart, statistiken har analyserats och matchats med ögoniaktagelser av mig och domarn och så småningom har saker klarnat. Det var nämligen sannerligen inte lätt att ta lyckas sortera alla ***** agnar från vetet. Skämt åsido, jämnt var det.


Bästa Spelare: Tim Thysell, Högsbo Highlanders
Bästa Målvakt: Anders Lundström, Johanneberg Ninjas
Finalens Bäste: Oskar Räihä, Högsbo Highlanders
Bästa Tröjor: Johanneberg Ninjas

Thysell var när allt kommer omkring oerhört dominant framförallt mot bra motstånd. När Highlanders hade svårt att finna sitt spel i gruppspelet var han den som ändå producerade väl och i slutspelet blev han dessutom en komplett spelare även om en viss domare irriterade sig på attityden ibland, men det är ju en annan sak. 😉 Räihä dödade finalen med sitt inledande hattrick och gjorde 6 mål och 3 assists totalt i matchen vilket gjorde honom till matchens lirare. Lundström var alltid, förutom i finalen då det blev värre än vanligt, en garant för att Ninjas mycket imponerande offensiv skulle räcka till för att täcka upp för vissa defensiva problem.

Stjärnlaget:

Förstemålvakt: Anders Lundström, Johanneberg Ninjas
Backup: Mikael Atse, Fritsla HK

Två mycket jämna målvakter men bortsett från det kollektiva raset för Ninjas i finalen bedömdes Lundström som snäppet vigare än Atse totalt i turneringen. De båda hade bortsett från den matchen ungefär samma målsnitt per match. Fritsla HK var ett bättre lag defensivt än Ninjas.

1:a-kedjan
Stefan Carlsson, Högsbo Highlanders
Martin Lindahl, Johanneberg Ninjas
Tim Thysell, Högsbo Highlanders

Thysell var egentligen självklar här med tanke på sin produktion mot bra lag samt sitt styrspel och defensiv i slutspelet. Lindahl hamnar här inte främst pga sin andraplats i poängligan utan pga sin defensiv och styrspel, offensiven i svåra matcher var nämligen på en mer rimlig nivå. Lite mer av det där och han hade varit turneringens bästa spelare utan tvekan. Carlsson var jämn turneringen igenom och vann målligan i sluspelet trots defensivt ansvar.

2:a-kedjan:
Pontus Jambrén, Fritsla HK
Linus Lungberg, Högsbo Highlanders
Oskar Räihä, Högsbo Highlanders

Inte för att trasha Jambrén då han också tog defensivt ansvar, men han producerade en ovanligt stor del av sina poäng mot de sämre lagen. Nästa år vill vi alla se en riktig franchise player i honom. Lungberg flöt igenom turneringen nästan osynligt men när allt är adderat är det bara att konstatera att han producerade alla utom en av sina 19 poäng mot de bättre lagen och slutade tvåa i slutspelets poängliga. Han tappade inte många bollar och rörde sig bra. Räihä hade framförallt en match då han var oerhört dominant och det var i finalen, utan hans insats där i början hade matchen kunnat blivit mycket jämnare.

Extraspelare: Johan Hillergren, Johanneberg Ninjas

Spelade bara 4 matcher vilket gör det svårt att sätta honom i någon av kedjorna med tanke på konkurrensen.

Lagens Bästa:

Högsbo Highlanders: Tim Thysell
Johanneberg Ninjas: Martin Lindahl
Fritsla HK: Mikael Atse
Oxie LK: Adam Olofsson
StreetCats Göteborg: Johannes Haglund
Briljant Special Bandy: Fredrik Apelgren
Split HC: Dennis Arvidsson
Åby SHC: Oliver Avonds

Detta är väl egentligen lagens uppgift men de kan ju utse sina egena också om de vill. 😉 Enda minsta tveksamma från min synvinkel är väl dock valet av Fritslas Atse framför Jambrén men jag föll för dessas prestationer i slutspelet där Atse kanske var bäst av alla målvakter.

Spelare med minst 10 poäng:

Spelare: År Lag: Ma: Mål: Ass: TP:
Tim Thysell 19 Högsbo Highlanders 6 14 11 25
Martin Lindahl 24 Johanneberg Ninjas 6 12 10 22
Pontus Jambrén 21 Fritsla HK 6 11 10 21
Robin Rodstedt 24 Johanneberg Ninjas 6 11 8 19
Oscar Räihä 24 Högsbo Highlanders 6 11 8 19
Linus Lungberg 21 Högsbo Highlanders 6 9 10 19
Stefan Carlsson 24 Högsbo Highlanders 6 11 7 18
Johan Hillergren 23 Johanneberg Ninjas 4 10 5 15
Adam Olofsson 24 Oxie LK 6 8 5 13
Johannes Haglund 23 StreetCats Göteborg 4 8 4 12
Simon Olin 24 Johanneberg Ninjas 5 9 3 12
Patrik Jonasson 24 Oxie LK 6 9 3 12
Fredrik Fallqvist 21 Fritsla HK 6 8 3 11
Emilé Möllersten 16 StreetCats Göteborg 4 2 8 10
Kristoffer Rodstedt 25 Johanneberg Ninjas 6 4 6 10
Andreas Magnusson 24 Oxie LK 6 4 6 10
Lucas Hedberg 21 Fritsla HK 6 7 3 10

Lite målvaktsstats:

Omräknat till 2×10 min exkl. ev. Mercymatcher

Spelare Lag Ma 0:or GAA
Mikael Atse Fritsla HK 6 1 3.12
Martin Jellback Högsbo Highlanders 6 0 4.06
Anders Lundström Johanneberg Ninjas 6 1 5.00
Anton Andersson StreetCats Göteborg 4 0 6.50
Alexander Karlsson Briljant Special Bandy 4 0 6.50
Pontus Wahlbäck Åby SHC 4 0 8.75

Oxie bytte målvakt hela tiden, osäkert exakt när
Split HC lånade målvakter hela tiden, ej officiell statistik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: